fbpx Skip to main content
search
0
PodcastWetenschap & Techniek

#181 Michaéla Schippers en Erwin Kompanje – Alles over de wetenschappelijke kant van het coronavirus

By 24 mei 2020april 5th, 2022No Comments

Michaéla Schippers en Erwin Kompanje – Alles over de wetenschappelijke kant van het coronavirus

Michaéla Schippers is bijzonder hoogleraar aan de Rotterdam School voor Management en de Erasmus Universiteit Rotterdam en was eerder te gast in de Eindbazen podcast. Erwin Kompanje is in het dagelijks leven klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam. Samen zijn zij te gast in de nieuwste Eindbazen podcast die gaat over onder andere de wetenschappelijke kant van het virus en de manier waarop verschillende landen daarmee omgaan.

De tijd waarin we nu leven levert veel gespreksstof op. ”Voordat het virus in Nederland was gesignaleerd kwamen er al verontrustende berichten uit andere landen. Eigenlijk was het in ons land vrij snel duidelijk welk type mens op de intensive care kwam te liggen. ‘Het zijn hoofdzakelijk mannen, ouder dan zestig en zonder uitzondering met een onderliggend probleem’, benadrukt Erwin Kompanje.

De huidige crisis en hoe daarop gereageerd wordt is op vele manieren te interpreteren. Volgens Michaéla is er sprake van een ‘corona-paradox’ als het gaat om het voorkomen van extra doden. ‘Door deze maatregelen worden kwetsbare mensen kwetsbaarder’. Tevens wordt de gezonde groep ook kwetsbaarder. Door maatregelen heerst er veel psychologische stress en financiële onzekerheid. Dan vraag ik me af of simpelere maatregelen niet meer effect hebben? ‘Economie en langetermijnvisie zijn niet meegenomen in een uiteindelijke beslissing’, aldus Erwin. Zweden en Wit-Rusland hebben de isolatie omgedraaid. Nederland is van het isoleren van de hele bevolking en zij zijn van de isolering van mensen die vatbaarder zijn. Omgekeerd isoleren betekent dezelfde samenleving als anders, maar met een aantal restricties. Hierdoor zie je dat de groepsimmuniteit van bijvoorbeeld Zweden nu veel hoger ligt. Erwin vat kort samen:  ‘De groepsimmuniteit is in Nederland laag, dus is er weinig weerstand. Ik pleit ervoor om zwakkere meer te isoleren, zodat de samenleving meer haar ding kan gaan doen.’

We zijn met zeventien miljoen mensen, maar wat is wijsheid? En wat kunnen de gevolgen zijn van een lockdown? Tijd om te vragen wat de wetenschap ervan vindt.

Bekijk

Luister

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wie lagen er met corona op de ic?
  • Wat is het gevaar van corona?
  • De framing van de ziekte
  • Gevolgen van een lockdown
  • Besluitvorming rondom de lockdown
  • Aanpassingsvermogen en groepsvorming

Shownotes:

https://www.rsm.nl/people/michaela-schippers/

https://kompanje.org