fbpx Skip to main content
search
0
Persoonlijke ontwikkelingPodcastPsychologie & Evolutie

#185 Jeroen de Jong – Wat is het om een goede vader te zijn?

By 21 juni 2020juni 22nd, 2020No Comments

Jeroen de Jong – De praktijkvader over de praktijk

Wiggert spreekt in deze podcast met Jeroen de Jong, oprichter van ‘De Praktijkvader’. Jeroen heeft zelf drie kinderen. Zijn doel is om een forse bijdragen te leveren aan een wereld waarin mannen elkaar inspireren, van elkaar leren en elkaar inwijden in het vaderschap.

Het vaderschap begint bij de band die je als zoon met je eigen vader hebt. ”Als voorbeeld had ik mijn eigen vader. Inmiddels is hij overleden, maar hij kon niet goed praten over gevoelens. Zijn eigen vader is overleden toen hij dertien was en daar praatte we eigenlijk nooit over”, aldus de Nijmeegse ‘Praktijkvader’. ”Mannen hebben vaak het gevoel van: ik doe het alleen. Hoewel je veel mannen om je heen hebt, die ervaring hebben. Het is toch fantastisch om met hun te spreken over het – al dan niet toekomstige – vaderschap?”

De transitie die je doormaakt om vader te worden is heel bijzonder. Wiggert: ”Ik merkte zelf een enorme transitie die ik doormaakte. Van jongen tot man en naar vader. Er komen gelijk andere vragen in je naar boven en je gaat anders denken.” Jeroen vertelt over zijn ervaringen: ”Ik zie tijdens trainingen dat veel vragen en onzekerheden hetzelfde zijn. Ik laat mensen daarnaast ook kijken naar patronen in de familielijn. Je kan ze hierdoor herkennen en, voor zover je dat in de hand hebt, bepalen of je ze doorgeeft.” Wiggert heeft een mooie, rustgevende gedachte: ”Ik denk altijd maar zo: ouders doen eigenlijk ook maar wat ze op dat moment juist achtten. Dat je ouders het misschien verkeerd hebben gedaan is een feit, maar op dat moment konden ze niet anders.”

 

Bekijk

Luister

De volgende onderwerpen komen aan bod

Praten met andere vaders

Voor het eerst vader worden

Wat geef je door

Ownership nemen

Overgangsrituelen

Het gaat slecht met de man

In je hoofd zitten

De zweethut

Relaties

Tegenslagen

De Praktijkvader Podcast

Het belang van goed in je vel zitten

Tips voor toekomstige vaders

Leave a Reply