0
Podcast

#186 André Kuipers – Eindbaas in de ruimte

By 28 juni 2020 augustus 31st, 2020 No Comments

André Kuipers – Eindbaas in de ruimte

Sinds het begin van Eindbazen, vier en een half jaar geleden, staat André Kuipers hoog op het verlanglijstje. Hij is de derde Nederlandse ruimtevaarder en daarmee kwam hij dichterbij de sterren dan menig wereldbewoner. Michiel: ”Eindelijk is hij er, ondanks dat hij het hartstikke druk heeft.”

Het leven van een astronaut gaat niet over rozen, sterker nog: het is een lange weg en je weet nooit zeker of je daadwerkelijk de ruimte in gaat. ”Er zijn een paar eigenschappen nodig om goed te kunnen functioneren als astronaut: motivatie, doorzettingsvermogen, geduld en ‘frustratietollerantie’. Je weet na jaren training nooit of je daadwerkelijk de lucht in gaat.” Bij André was zijn tweede vlucht op het laatste moment erg onzeker. ”Ze vertelden dat het beter is om na een inwoner uit een klein land een inwoner uit bijvoorbeeld Duitsland mee te nemen in de capsule. Er zijn continu dreigingen waardoor je droom niet uitkomt, ook politiek gerelateerde.” Volgens de Nederlandse astronaut moet je uit een bepaald hout gesneden zijn voor de functie: ”Het klinkt voor sommige mensen misschien gek, maar ruimtevaart is écht topsport.”

André is bewuster over de aarde geworden. ”Ik heb gezien hoe fragiel de aarde is, met zijn zeeën, steden en dunne dampkring. Je ziet vanuit de ruimte de ontbossing.” De ruimtevaarder maakt zich zorgen over de toekomst van de planeet. ”Als we zo doorgaan, gaat het niet goed. We moeten er voor zorgen dat er een bepaald bewustzijn onder de mensen komt, ook onder jongere generaties. We hebben een mooie planeet, maar die is wel erg kwetsbaar.”

 

Bekijk

Luister

De volgende onderwerpen komen aan bod

Training en doelstellingen
Kennis voor een astronaut
Internationale betrekkingen
Voorbereiding op de vlucht
Weersomstandigheden
Ruimtevaart is topsport
De lancering
De vlucht
Je lichaam
UFO’s
De toekomst
Zelfvernietigingscyclus
Commerciële ruimtevaart
De werkelijkheid

Leave a Reply