fbpx Skip to main content
search
0
BlogPersoonlijke ontwikkeling

‘Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet’ – een fijne quote van Michael Pilarczyk

By 14 december 2018april 5th, 2022No Comments

‘Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet’ – een fijne quote van Michael Pilarczyk

Hij zou niet misstaan op een tegeltje, ‘hoe meer ik leer, hoe minder ik weet’. Deze quote van Michael Pilarczyk vind je in Eindbazen Podcast #116 waarin hij de eerste gast was die terug mocht komen na de 100.

Michael Pilarczyk van de radio
Ik hoor nog bij de generatie die Michael Pilarczyk kent van de radio. Sterker nog, de eerste keer dat ik na jaren weer met de naam Michael Pilarczyk in aanraking kwam, riep ik ‘dat is toch die van de radio?’ Het toeval wil dat ik op het betreffende moment aan de wandel was met een vriendin in Radio Kootwijk, een natuurgebied op de Veluwe én een voormalig radio zenderpark. Zij vertelde in vol enthousiasme dat ze aan de slag was gegaan met een persoonlijk ontwikkelingsprogramma van Michael Pilarczyk. Ik nam het ter kennisgeving aan, niet wetende dat zijn naam in het jaar erna nog regelmatig aan mij voorbij zou komen. Het jaar waarin persoonlijke ontwikkeling en groei de rode draad door mijn leven zouden gaan vormen.

Persoonlijke ontwikkeling is hot. Althans, zo lijkt het. Steeds meer mensen in mijn omgeving gaan aan de slag met lifecrafting, meditatie, burnout preventie, bewust ondernemerschap enzovoorts. Tot een jaar geleden was ik daar totaal niet mee bezig, ondanks dat ik herstellende was van een burnout én net mijn eigen (soort van) business was begonnen.

Schop onder je kont
Een jaar geleden kwam Michael Pilarczyk dus opnieuw op mijn pad. Mijn vriend (die toen nog mijn ‘date’ was) liet me een stukje uit de Master Your Mindset Podcast van Michael horen waar hij een vraag beantwoordde van een luisteraar die zich afvroeg of hij een schop onder zijn kont nodig had. We hebben ons kapot gelachen over de manier waarop Michael met die vraag om ging. Keihard, eerlijk en recht voor zijn raap. Het bleek het begin van een reis zonder einde die ik op dat moment startte. Een reis waarin podcasts luisteren, lifecrafting en het leven van ‘mijn mooiste leven’ centraal zouden gaan staan.

Michael Pilarczyk is direct en dat is wat ik zo waardeer in hem. In tegenstelling tot zo’n 95% van de mensen in je directe omgeving die maar gewoon met je mee praat omdat ze de waarheid niet durven te zeggen, zegt hij gewoon keihard waar het op staat. Heb je geen succes? Dan is je plan niet goed genoeg. Wil je miljonair worden? Dat kan, maar zie jij jezelf de komende jaren 60 tot 80 uur per week werken? Nee? Nou, dan niet joh. Heb je geen tijd? Onzin, het is niet je prioriteit. Heerlijk recht voor zijn raap. Daar hou ik van. Nu althans, vroeger niet, toen was ik bang dat mijn ego gekrenkt zou worden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

De kracht van herhaling
Zoals gezegd is Michael Pilarczyk de eerste gast na de 100 die terug mocht komen bij Wiggert en Michel. Voorafgaand aan het luisteren van de nieuwe podcast, luisterde ik eerst de vorige Eindbazen Podcast met hem nog een keer terug. De kracht van herhaling. Hoe vaker je een bepaald verhaal luistert, hoe anders het steeds weer kan binnen komen. En je er opnieuw dingen uit kunt leren. Een fijn en nuttig onderwerp tijdens de nieuwste podcast is het beter kunnen lezen van boeken. En het opnieuw lezen van boeken en het tot je door laten dringen van de inhoud ervan. Een goede tip die Michael geeft, is dat de materie van een boek pas echt goed tot je doordringt als je het overschrijft. Of ga dingen highlighten in het boek. Pak een roze stift en streep de dingen aan die je interessant vindt. Het helpt je enorm om de materie beter in je op te kunnen nemen.

Quote van Michael Pilarczyk: ‘hoe meer ik leer, hoe minder ik weet …’ 
Het is ontzettend inspirerend om te zien hoe Michael zich in de drie jaar die tussen beide podcasts zitten, heeft ontwikkeld. Hoe hij zijn dromen najaagt, ongelofelijk hard werkt en daarmee zijn mooiste leven bewust creëert én ook daadwerkelijk leeft. Hij heeft een eigen meditatie app ontwikkelt, laat zijn droomhuis bouwen op Ibiza maakt geen beloftes meer. Mooie ontwikkelingen die in de nieuwe podcast uitgebreid aan bod komen.

Het is fijn om te zien dat iemand die voor mij al zo ver lijkt te zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, toch nog steeds verder kan groeien en kan leren. Het werkt motiverend en inspirerend en geeft me goede moed om door te gaan en vol te houden. Want als hij het kan, kan ik het ook. En jij ook trouwens, als je maar graag genoeg wilt en er hard genoeg voor werkt.

Vroeger had ik hier geschreven ‘ik ben hard op weg, maar ben nog niet waar ik wil zijn.’ Nu, een jaar nadat ik begon met mijn persoonlijke ontwikkeling, weet ik dat er niet zoals bestaat als ‘er zijn.’ Het is een utopie, iets dat we zelf verzonnen hebben. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling bestaat er geen eindstation. Want immers: hoe meer ik leer, hoe minder ik weet …