fbpx Skip to main content
search
0
Persoonlijke ontwikkelingPodcastPsychologie & Evolutie

#195 Joost Breeksema – Over de opkomst van psychedelica

By 13 september 2020oktober 9th, 2020No Comments

Joost Breeksema – Over de opkomst van psychedelica

‘‘Als je niet thuis bent in deze materie, dan denk je hier waarschijnlijk anders over.’’ Met deze woorden start Wiggert het gesprek met Joost Breeksema. Presentatoren Michel Vos en Wiggert Meerman verwelkomen de directeur van Stichting OPEN voor een gesprek over psychedelica. Wat is het precies en wat kunnen de voordelen daarvan zijn?

Stichting OPEN is een onderzoeksplatform omtrent psychedelica. De Nederlandse stichting is opgericht in 2007, met als doel om wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica te stimuleren. ‘‘Op dit moment zijn we druk met het organiseren van een groot wetenschappelijk congres over psychedelica. Het congres zou plaatsvinden in april, maar is uitgesteld en wordt nu in een andere vorm gegoten’’, vertelt directeur Joost Breeksema.

Wat Joost wil benadrukken is dat het middel perfect kan zijn voor mensen die vastzitten in structuren, of de controle in handen willen houden. Michel benadrukt: ‘‘Ik denk zelf altijd aan een metafoor met een vastzittende spier. Het geestverruimende middel rekt je structuren en mind, om vervolgens anders te landen in je hoofd. Daardoor krijgen je gedachten een andere structuur.’’ Joost meldt nog dat het middel ook heilzaam is voor mensen met depressieve of herhalende gedachten. Joost: ‘‘Er worden patronen doorbroken of er wordt ingezien wat het patroon is. Het kan een deurtje openzetten.’’ Volgens Joost is psychedelica geen ‘magic bullet’: ‘‘Het is een startpunt om verder mee te gaan.’’

 

Bekijk

Luister

De volgende onderwerpen komen aan bod

Patronen
Onderzoeken
Bewustzijn
Aandacht voor psychedelica
Bewijs
De reis in een psychedelische trip

Show notes:
Stichting OPEN

Leave a Reply