fbpx Skip to main content
search
0
Blog

Lessen voor ondernemers van Mental Theo

By 28 december 2016april 5th, 2022No Comments
Podcast#49_mental_theo_header

Lessen voor ondernemers van Mental Theo

1 september 2016 was artiest en ondernemer Theo Nabuurs, ook en misschien wel beter bekend als Mental Theo, te gast in de Eindbazen podcast studio (kijk en luister hier). Zijn rijke en veelzijdige pad als ondernemer en artiest bevat vele lessen voor ondernemers.

In den beginne

Mental Theo, een naam die zeer waarschijnlijk warme herinneringen oproept bij luisteraars van rond de 30 jaar. Het was het midden van de jaren 90. Je liep in een wijde broek voor timmerlieden, of je droeg een kleurrijk maar lelijk trainingspak en Air Max. De wereld was nog simpel, de economie deed het fantastisch en FaceBook bestond nog niet. Tieners lazen papieren pop-weekbladen. Nostalgie.

Met andere woorden, het was een perfect klimaat voor een Brabander met bravoure om de wereld aan zijn voeten te krijgen met een muziekstijl die nog ontdekt moest worden: de Happy Hardcore. Theo maakt in die tijd een ongekende groei van populariteit mee van de hardere commerciële dance-muziek. Tot aan de eeuwwisseling blijven Hardcore en Gabber een plek innemen in de mainstream. Daarna gaat het snel bergafwaarts. Mensen die echter denken dat Theo als artiest niet meer bestaat hebben het mis. Als DJ en producer wordt er door Theo nog altijd ongekend op los gebeukt op Trap, Dance en Freestyle festivals.

Relevant

Kortom, als DJ, producer en vooral als allround ondernemer is de Bosschenaar nog steeds relevant. En dat intrigeert. In de muziekindustrie, en zeker in de dance, zijn langdurige carrières een uitzondering. Tijden veranderen, de cultuur verandert mee en de waan van de dag zorgt dat ook de smaak en voorkeuren van consumenten veranderen. Eénmaal een gewaardeerde artiest worden voor een grote groep mensen kan lukken, mits je het vak verstaat en ook het geluk aan je zijde hebt. Dit consequent blijven herhalen over decennia en generaties heen is echt een kunst.

Veelzijdig

Theo lukt het om zijn plek als relevante artiest op te eisen. Dit overigens in combinatie met een veelzijdige carrière die loopt van DJ, naar huismeester op een doveninstituut, via A&R manager bij Arcade, naar TV-productie talent en radiomaker. Ja, de lijst is langer, maar luister vooral naar de podcast om je te verwonderen over de volledige omvang van zijn pad als ondernemer.

De formule

Ik heb geprobeerd om tijdens het luisteren van de podcast de formule te vinden die Theo tot een succesvolle ondernemer heeft gemaakt. Lees daarom snel door om de belangrijkste ondernemerslessen van Mental Theo tot je te nemen.

Theo’s lessen voor ondernemers

#1 FOCUS

Theo is zich al vrij vroeg bewust van zijn passie voor muziek. De weg naar een professionele carrière is dan nog lang en dit dwingt hem ertoe andere baantjes aan te nemen. Daar moet hij samenwerken met mensen die niet in hem geloven als artiest, maar die juist zijn zelfvertrouwen onderuit proberen te halen. Toch blijft alles om de muziek draaien en veranderd zijn droom om DJ te worden .

Dus hou je gerust bezig met andere baantjes en projecten om de rekeningen te betalen. Maar zorg dat je tegelijkertijd blijft investeren met aandacht en euro’s in jouw ideale toekomstbeeld als ondernemer. Luister naar wat je hart je ingeeft, en vermijd mensen die je tegenwerken.

(Overigens kan kritiek op jouw ideeën als ondernemer je weldegelijk verder helpen. Voor meer daarover: lees en ervaar het hoofdstuk “Sharktank” uit het 12 Waves programma.)

#2 Leverage your knowledge

Als er iets opvalt aan Theo’s verhaal als ondernemer is het wel dat hij constant nieuwe kansen zoekt en aanpakt. Dit leidt ertoe dat hij een aaneenschakeling van successen kent in hele verschillende ondernemingen. De overstap van DJ/Producer naar TV-producent is hierin een opvallende move.

Toch is de sleutel van succes hier te vinden in de overeenkomsten tussen de Spaanse kustplaatsen waar hij als DJ draait en het onderwerp van zijn TV producties: de cultuur van hedonisme zonder regels of grenzen. Handig gedaan van Theo, want op deze manier zette hij zijn ervaring en kennis als DJ in om een TV programma te maken waar fatsoenlijk Nederland nog lang over napraatte.

#3 Mensen maken hun eigen fouten

Een aardig inzicht geeft Theo weg als het gaat over zijn boekingskantoor, waar onder andere artiest Lil’ Kleine onder valt. Een rapper die vooral met zijn onhandelbare en lastige gedrag het nieuws weet te bereiken. Je zou dus kunnen denken dat Theo deze jongens wat sturing kan geven, met zijn ervaring over het ruige artiestenbestaan. Dit wordt door hem ontkennend beantwoord. Mensen gaan door hun eigen ontwikkeling heen en maken hun eigen fouten, ook al waarschuw je ze hiervoor. Hij heeft het zelf ondervonden tijdens de wildere periodes in zijn leven. Vrienden die hem wilde waarschuwen,… er werd niet naar geluisterd.

Toch hoeft dit het pad naar succesvol ondernemerschap niet in de weg te staan. Misschien wordt je door fouten maken wel een betere ondernemer. Just a thought.

Gegroet,

Maurice Alberts