fbpx Skip to main content
search
0
Blog

Informatie over Ayahuasca ceremonies in Nederland

By 8 juli 2016april 5th, 2022No Comments
ayahuasca ceremonies in nederland

Informatie over Ayahuasca ceremonies in Nederland

Dagelijks overstroomt onze mailbox met dezelfde vraag: kunnen jullie ons helpen aan een goede plek waar je ayahuasca ceremonies kan doen? Vaak ontvangen we lange mails met veel persoonlijke details en bijzondere beweegredenen. We zijn jullie onwijs dankbaar dat jullie luisteren naar onze podcast, dat het mag inspireren en dat jullie vervolgens stappen durven nemen om jezelf te laten groeien! Dat is echt een groot compliment voor ons en we zijn iedereen die contact zoekt dankbaar!

Met de groei van onze podcast (lees: meer dan een half miljoen luisteraars) is het helaas onmogelijk geworden om iedereen apart te antwoorden. Zeker omdat ik van mening ben dat diezelfde mails een bepaalde aandacht en respect verdienen.
Maar even snel antwoord geven is toch simpel? Dat klopt… echter is het antwoord in onze ogen niet zo simpel.

Ayahuasca is werken met je ziel
Ayahuasca kan een zeer heftige ervaring zijn. We praten mijn inziens over de heiligheid van het leven, het bestaan van de mens, namelijk je ziel. Iets waar je voorzichtig mee om mag gaan als je besluit te willen expanderen via middelen zoals Ayahuasca. Je krijgt van Ayahuasca wat je nodig hebt. Alles op het juiste moment, op de juiste tijd en in een bepaalde dosis. Je hart, je mind en ziel kunnen maar beperkt expanderen per keer. Het niet aan ons om te bepalen wat goed voor jou is. We weten immers niet wie je bent, wat je geschiedenis is en hoe jij in het leven staat. Dat is iets waar jijzelf heel eerlijk naar mag kijken om te kijken of Ayahuasca iets voor jou is.

Weten jullie nog een goede plek voor Ayahuasca ceremonies?
De goede eigenschappen van Ayahuasca zijn breeduit te vinden op het internet. Wij zijn ervan overtuigd dat het je een beter mens maakt, dat het heling kan brengen op emotioneel en fysiek niveau. Echter zijn dit de feiten waar we in Nederland mee om moeten gaan. Ayahuasca (DMT) is officieel verboden, het hangt in een grijs gebied van wel of niet legaal. De Santo Daime kerk mag Ayahuasca gebruiken omdat het onderdeel is van hun geloof. Daarbuiten is DMT verboden. Echter zien we een gedoogbeleid omtrent dit fenomeen. Veel sjamanen uit het buitenland kiezen ervoor om “anoniem” naar Nederland te komen. Dit zorgt ervoor dat ze jaarlijks terug kunnen komen om hun helende werk te doen. De kans bestaat dat als zij met naam en toenaam op het internet staan, er ergens een keer alarmbellen kunnen gaan rinkelen. Internet & Facebook staan vol met Nederlandse adressen, advertenties en aanbieders van ceremonies.

Hoe vind ik een goede plek om Ayahuasca te doen?
Deze vraag is de meest gestelde en ik stel hem direct terug aan jou. Wat vindt jij fijn? Wat zou jij willen bij jouw Ayahuasca ceremonies? Het gaat hier immers om jou. Mijn antwoord is subjectief en mijn mening is onbelangrijk voor jouw toekomstige ervaring en reis.
Wil je met 40 mensen in een zaal liggen? Ben je ok met een Peruaanse sjamaan die geen Engels spreekt? Wil je persoonlijke aandacht? Wil je een prive sessie? Wil je Nederlandse begeleiding? Wil je dat die Nederlandse begeleiding het geleerd heeft in de amazone of mag diege het zichzelf aangeleerd hebben? Wil je sjamanen van een bepaalde stam uit Peru of Brazilie? Wil je een vrouwelijke of mannelijke sjamaan? Je leest het! Er is veel om over na te denken en dat verschilt per persoon.

Ons perspectief van een goede ceremonie is waarschijnlijk anders dan die van jou. Zelfs Michel en ik hebben totaal verschillende behoeftes omtrent de invulling. Ik heb goede vrienden van me meegenomen naar plekken waar ik ontzettend enthousiast over was, zij hadden een ervaring waarvan ze zeiden; ik ga hier nooit meer heen. Terwijl ik de avond van mijn leven kan hebben, badend in een droom van dankbaarheid en liefde, kan jij een halve meter langs me liggen op een matje, waarbij je drie keer je eigen dood ervaart om je tot een bepaald inzicht te komen. Er zijn geen garanties noch beloftes. Wel kan je alles ontvangen wat je wenst, als de tijd, ruimte en het moment daar zijn.

Willen jullie ons een adres gevens?
Met bovenstaande informatie hoop ik dat jullie begrip hebben voor onze keus om geen plekken te suggereren. Een bekend gezegde is dat als Ayahuasca op je pad komt, dat het vanzelf komt en altijd op het juiste moment. Als je het wilt zal je steeds meer personen treffen die ervaringen hebben gehad, plekken kennnen of je verder kunnen helpen. Het is aan jou zelf om te bepalen waar je heen wilt gaan, iets wat bij jou past en waar jij je fijn bij voelt. Het gaat immers om jou. Onze ervaringen, verhalen en intepretaties staan volledig los van die van jou. Google is je beste vriend in deze! Doe je eigen onderzoek, bekijk onze podcasts, bel met aanbieders van ayahuasca ceremonies en zorg dat je er zelf een gevoel bij krijgt.

Extreem eigenaarschap over jezelf
Deze term horen jullie vaker in onze podcast. Als je besloten hebt om Ayahuasca te willen gaan doen is het tijd om je goed voor te bereiden. Neem het dieet aan de weken vooraf serieus, respecteer de kracht van het medicijn en zorg dat jezelf voorbereid op een verantwoordelijke manier. Het is fijn om duidelijke intenties te hebben voor je ayahuasca ceremonies, je serieus kijkt naar je emotionele / mentale en fysieke gezondheid. En het allerbelangrijkste moet zijn dat je 100% zeker weet dat je dit wilt.

Als laatste wil ik jullie meegeven dat Ayahuasca geen wondermiddel is als je er vervolgens niks mee doet. Het reikt je handvaten aan waar je zelf in moet investeren, dan kan het een prachtige aanvulling zijn op je leven. Vergeet niet dat Ayahuasca iets is wat buiten jezelf ligt. Alles wat Ayahuasca je laat zien zit in jezelf. Er zijn meerdere manieren om daaraan te werken in je dagelijkse bestaan. Denk aan Yoga, Meditatie, ijsbaden, therapie, ademoefeningen en sport in het algemeen. Ayahuasca is niet het antwoord, maar een middel om je dichter bij antwoorden te brengen. Dat is mijn inziens ook de reden van ons bestaan, om een reis te maken waarin je het uiterste uit jezelf mag halen en alles mag ondervinden. Alles in je eigen tijd en ruimte. Succes met je reis!

Deze podcasts gingen over Ayahuasca:
Podcast 10# Een introductie over Ayahuasca met Wiggert Meerman.

Podcast 21# Alles over Ayahuasca in Nederland met Wiggert Meerman

Podcast #26 De eerste keer Ayahuasca met Michel Vos

Podcast #43 – Psychedelische middelen en persoonlijke ontwikkeling met Wiggert Meerman