fbpx Skip to main content
search
0
Blog

De spirituele relatie: de sleutel tot de ware liefde?

By 17 september 2016april 5th, 2022No Comments
spirituele relatie

De spirituele relatie: de sleutel tot de ware liefde?

Ik dacht dat ik best wat snapte van de liefde….totdat Jan Geurtz om te hoek kwam gluren. Deze Nederlandse liefdesexpert schreef boeken vol over verslaving, seks en de spirituele relatie. The good stuff! Ik hing aan z’n lippen….leerde dat ik beter ergens anders kan gaan wonen en dat verliefdheid niets meer is dan iemand die drukt op de allerdiepste knop van afhankelijkheid. Oeps… Tijd voor wat liefdeslessen van Jan (door Jan ;)!

Sms-factor = mate van onzekerheid.

We kennen het allemaal; die eerste ontmoeting. Alles spannend, fijn, euforisch! Maar kort daarna begint de ellende: appen. De een begint. De ander wacht af, met smart. Het denken barst los: vindt hij/zij mij net zo leuk als ik hem/haar? De onzekerheid neemt toe. Tot er opnieuw een appje komt en de ‘aandachtshonger’ weer even gestild is. Maar niet voor lang. De ‘bevestigingsdans’ houdt aan. En aan. Totdat je stappen onderneemt om de onzekerheid definitief de das om te doen: niet meer van elkaar weggaan. 

Waar het allemaal begint.

De honger naar bevestiging ontstaat in onze babytijd. We leren dat we ons alleen goed kunnen voelen door een ander (die ons voedt, wiegt, troost). Dat diepe gevoel van afhankelijkheid raken we nooit helemaal kwijt, ook niet als we volwassen zijn. Geurtz ziet dit als de motor achter ons continue streven naar succes, die dikke auto, het potje op onze deksel. Waar an sich niet mis mee is, maar wel als je gelooft dat je het (iets van buitenaf) nodig hebt om gelukkig te zijn.

Vasthouden doet losmaken.

Ook in relaties zoeken we naar iemand die ons kan ‘vervullen’. De meeste aantrekkingskracht heeft diegene met kenmerken van de ouder van het andere geslacht. Hebben we de juiste persoon te pakken, dan voelt het zó fijn dat we vasthouden, afspraken maken, kaders stellen. Alles vanuit de angst om de liefde kwijt te raken. De perfecte strategie voor een tegengestelde uitkomst. En bovendien; een aanslag op de liefde.

Kuisheidsgordels vergroten het verlangen.

Van niet mogen ga je willen. Op zich geen gekke conclusie zou je zeggen. Toch is het vrij geaccepteerd dat we elkaar dingen verbieden. Onzin, vindt Geurtz. “Eigenlijk bestaat verbieden niet eens. Iedereen is toch vrij?” Moeten we dan ‘en masse’ vreemgaan? Nee, dat nou ook weer niet (helaas jongens en meisjes…;) Die verlangens, die iedereen heeft, die zijn normaal. Sterker nog, die zijn heel gezond. Niet onderdrukken dus, want als je dat lang genoeg doet ga je het vanzelf doen, maar accepteren. Of nog beter, bespreken.

De spirituele relatie.

Uiteindelijk willen we allemaal maar 1 ding: gelukkig zijn. Toch zijn onze strategieën niet altijd even effectief. We houden krampachtig vast aan wat we liefhebben en verliezen het precies daarom. Een spirituele relatie is gericht op spirituele groei. Heeft veel meer te maken met het mogen voelen van gevoelens, dan met het onderdrukken ervan. Gaat uit van het geven van vrijheid vanuit liefde, in plaats van elkaar inperken vanuit angst. Makkelijk? Allerminst. Maar volgens Geurtz wel de sleutel tot het ware liefdesgeluk..

Waar sta ik?

Oh jongens, ik kan nog pagina’s volschrijven over deze podcast… Toegegeven; Geurtz houdt er best wat ideeën op na die ik niet direct in de praktijk zou willen brengen. Maar zijn visie vond ik bijzonder interessant en liet me toch net weer iets anders naar sommige dingen kijken. Een aanrader dus, voor de eerstvolgende regenachtige zondagmiddag! Al was het alleen om weer even te weten waar je zelf staat. En misschien zelfs om je blik een kleine beetje te verruimen….:)

Bekijk hier de volledige Podcast met Jan Geurtz.

Enjoy!
Janneke

 

[Over Janneke] Janneke Krijgsman. Begon in de reclame en vervulde daarna diverse marketingfuncties. Rondde na een Hatha-yoga opleiding dit jaar ook haar Vinyasa Yoga Teacher Training af. Was altijd al bijzonder geïnteresseerd in bewustwording. Haar nieuwsgierige aard voedt op dit moment vooral haar spirituele ontdekkingsreis die haar steeds op nieuwe plekken brengt.