fbpx Skip to main content
search
0
Blog

Extreem bergbeklimmen. De wijsheid van de bergen.

By 7 december 2016april 5th, 2022No Comments

Extreem bergbeklimmen. De wijsheid van de bergen.

Klimmen. Het zit in onze natuur. Zet kleine kinderen naast een klimrek en ze staan binnen de kortste keren trots bovenop (mam, kijk eens!). “Bergbeklimmen geeft een gevoel van leven”, zegt Wilco van Rooijen, die de wereldberoemde 7-summits (de hoogste toppen van de 7 continenten) op zijn naam heeft staan.

Ademloos heb ik geluisterd naar zijn indrukwekkende verhaal. Hij begon als klein jongetje met z’n ouders in Zwitserland op klimvakantie. Inmiddels heeft hij alleen de K2 (de heilige graal voor bergbeklimmers, wordt gezien als de gevaarlijkste berg ter wereld met een sterftecijfer van 25%) al drie keer op zijn naam staan.

Dat bergbeklimmen veel meer is dan fysieke sport wordt uit deze podcast heel duidelijk. “Je kunt niet anders dan spiritueel worden als je dit doet”, zegt van Rooijen. De podcast barst dan ook van de levenslessen die de Hollandse klimmer in de bergen leerde. In deze blog lees je een paar uitspraken die mij bijbleven uit het fascinerende verhaal van bergbeklimmer Wilco van Rooijen.

“Kunnen en willen zijn een rekbaar begrip”.

De wetenschap hield het voor onmogelijk, totdat Reinhold Messner het in 1978 toch deed: zonder zuurstof naar de top van de Mount Everest. Hij was gewaarschuwd dat hij het niet zou overleven, maar hij geloofde dat het kon. Volgens van Rooijen is dat het enige wat telt. Je kan trainen wat je wil, maar zodra je het vertrouwen opgeeft ben je verloren. Helemaal in de bergen, waar je ogen dichtdoen kan betekenen dat je niet meer wakker wordt. De mens is echt tot veel meer in staat dan hij vaak denkt.

“De momenten dat het niet lukt. Dát zijn de waardevolle momenten”.

Van Rooijen heeft een hoop successen op zijn naam staan, maar het ging niet zonder slag of stoot. Letterlijk. Zo werd hij eens geraakt door een vallende rots ter grootte van een koffer, waardoor hij zijn zorgvuldig voorbereide expeditie voortijdig moest afbreken. Ook raakte hij 3 dagen vermist op de K2 en had een afscheidstelefoontje met zijn vrouw. Wonder boven wonder lukte het hem om via een gletsjerspleet bij het lager gelegen kamp te komen.

Toch spreekt hij vol ontzag over de momenten dat het loodzwaar en ontzettend moeilijk was. ‘De momenten dat we met z’n allen hebben zitten janken’, die bleven bij. Omdat het uiteindelijk niet gaat om wat je rationeel gepresteerd hebt, maar om het gevoel dat je eraan over hebt gehouden. Die intensiteit van leven, dat samen door het oog van de naald kruipen, dat is waar het om draait.

“Schaarste brengt inzicht”

Door de crisis zijn we eindelijk respect gaan krijgen voor de natuur. Nu gaan we eindelijk ageren en innoveren. Maar daar was wel iets voor nodig. Het moest eerst zo ver komen om het inzicht te krijgen. Bij bergbeklimnen geldt hetzelfde. Op het moment dat je tegen je fysieke grenzen aanloopt komen er andere krachten vrij. Dat komt door die extremiteit. Alles wordt ineens glashelder en je krijgt inzichten die je in de beste leiderschapstraining niet zou krijgen. Extreme omstandigheden brengen je naar een hoger plan. Het advies van van Rooijen; daag jezelf uit om het meeste uit jezelf te halen.

“Elk jaar een weekje alleen op Vlieland”

Tijdens zijn vele klims leerde van Rooijen de kracht van de natuur en daarmee ook de kracht van de stilte kennen. Iedereen zou volgens hem elk jaar een weekje op Vlieland in een huisje moeten gaan zitten. Zonder vrienden, TV of telefoon. Echt op jezelf aangewezen zijn leert je levenslessen. De kracht van de natuur spiegelt je en brengt je terug bij je zielsmissie. Hoe langer je jezelf afzondert, hoe meer je tot dat bewustzijn afdaalt.

Beklim je eigen berg

Al met al zijn de bergen misschien een harde leermeester, maar ook een hele wijze. Na het luisteren van deze podcast kan ik in elk geval niet anders dan respect hebben voor mensen die van bergbeklimmen hun levensmissie maken. Het zijn toch vaak de mensen die bijzondere prestaties leveren, die ons inspireren om meer uit onszelf te halen. En daar is Wilco van Rooijen bij mij zeker in geslaagd. De K2 zal het niet worden, maar ik droom inmiddels van de ‘light versie’; een hike in de Zwitserse bergen!

Bekijk hier deze bijzondere Podcast voor nog meer wijsheid uit de bergen.

Enjoy!

Janneke