fbpx Skip to main content
search
0
Blog

Drie tips over leiderschap van kolonel Jan Swillens

By 17 juni 2016april 5th, 2022No Comments
leiderschap tips kolonel jan swillens

Kolonel Jan Swillens als leider van het Korps Commandotroepen

Kolonel Jan Swillens, voormalig commandant van het Korps Commandotroepen was bij ons in de studio. Deze eindbaas van de Nederlandse Landmacht was ten tijde van de podcast verantwoordelijk voor de grootste elite eenheid die Nederland rijk is: de groene baretten. Zijn kalme uitstraling, doordachte antwoorden en bijzondere ervaringen maken hem tot een zeer charismatisch leider. De podcast bekijk je hier!

Leiding geven is iets wat mij altijd geïnteresseerd heeft. De verschillende leiderschap stijlen zijn bijzonder om langs elkaar te leggen. Wat werkt goed in wat voor organisatie? Waarom zijn die verschillen er? Waarom werkte bepaalde dingen vroeger wel en nu niet meer? Van Kolonel Jan Swillens leerde ik 3 belangrijke tips om mee te nemen in mijn eigen leiderschap.

Vertrouw op je team

Ik ben iemand die altijd alles graag zelf wilde doen, dat geeft (een vals) gevoel van controle. Het is een tip die ik ondertussen van meerdere Eindbazen gasten heb gekregen. Durf los te laten, vetrouw in het kunnen van een ander en zet mensen in hun eigen kracht door ze zelf verantwoording te laten nemen. Bij een groeiend bedrijf komen steeds meer taken, mensen en projecten. In extreme oorlog of gevecht situaties zijn teamleden zeer goed in staat om zelf keuzes te maken. Het werkt erg motiverend voor teamleden als ze weten dat ze gewaardeerd worden om hun kunnen, eigen initiatief mogen nemen en extreem eigenaarschap mogen nemen. Ik vond het mooi dat Kolonel Jan Swillens liet weten dat het leger niet meer zo hiërarchisch is als vroeger. Iedereen mag zijn mening geven en wordt gehoord. Op basis daarvan worden beslissingen afgewogen en heeft iedereen een gelijke stem.

Een echte leider neemt extreem eigenaarschap

In onze dagelijkse werk maken we soms fouten beslissingen, de gevolgen zijn vaak slechts een geïrriteerde klant of een gemiste verkoop-deal. In het werkveld van de commando’s kan een foute beslissing een mensenleven kosten. Het leven van een kind of zelfs een groep bevriende collega’s. Dat gebeurde ook bij Kolonel Swillens. Hij maakte een beslissing waarbij een van zijn mannen overleed aan zijn verwondingen. Dezelfde avond stond hij voor zijn manschappen om uit te leggen waarom hij beslist had om toch de operatie uit te voeren. De les hier is: je bent verantwoordelijk voor alles beslissingen die je neemt. Ook al maak je achteraf foute keuzes, je mag nimmer met de vinger wijzen naar iemand anders als leider. Het is aan jouw om verbetering te zoeken in je voorbereiding, de aansturing van je team en het verbeteren van toekomstige situaties.

Neem alle denkbare scenario’s door

Om snel beslissingen te kunnen maken moet je goed voorbereid zijn. Je wilt niet in de hitte van de strijd moeten nadenken over allerlei opties. Het maakt niet uit of je dit toepast in sport, privé of zakelijk. Je kan een dure prijs betalen als je alles zelf gaat uitvinden. Het is beter om jezelf voor te bereiden op alle situaties die mogelijk zijn. Wat doe ik als dit gebeurd? Wat zijn de gevolgen? Wat betekent dit voor mij? Het maakt eigenlijk niet uit waar jezelf in wilt verbeteren. Zorg dat je kennis vergaart uit belangrijke bronnen zoals geschiedenis, wissel ervaringen uit met collega’s en kijk naar verschillende mogelijkheden. Goed en snel beslissen is iets wat je jezelf kan aanleren. Voorbereiding is alles!